perjantai 6. marraskuuta 2015

Draamaa pappisseminaarissa: Tapahtukoon sinun tahtosi

Olen todella huono katsomaan tv-sarjoja, ehkä osin nirsouden, osin sitkeyden puutteen takia. Tänä syksynä löysin kuitenkin (itse asiassa äitini suosituksen ansiosta) Ylen tämänhetkisestä tarjonnasta jotain todella kiinnostavaa, nimittäin ranskalaisen draamasarjan nimeltä Tapahtukoon sinun tahtosi (Ainsi soient-ils). Sarja kuvaa elämää fiktiivisessä pariisilaisessa kapusiinipappien seminaarissa, ja jo pelkkä aihe herätti meikäläisessä kovasti uteliaisuutta, sillä vaikka kovin maallinen ihminen olenkin, olen erittäin kiinnostunut uskonnoista ja niiden merkityksestä ihmisten elämässä. Sarjan päähenkilöitä ovat viisi aloittelevaa pappikokelasta, jotka tietysti ovat jokainen omanlaisiaan, ja joiden välillä sattuu luonnollisesti myös yhteentörmäyksiä. Seminaarin arjen ja opiskelijoiden yksityiselämän haasteiden lisäksi sarjassa kuvataan (kuinkas muutenkaan, taitaa olla aika vakioaihe, kun kirkollisista asioista on puhe) myös katolisen kirkon valtaapitävien juonitteluja.



Tapahtukoon sinun tahtosi on paitsi aiheen puolesta kiinnostava, myös mielestäni varsin hyvin tehty ja viihdyttävä sarja: tapahtumat etenevät sopivaan tahtiin, eivät liian nopeasti eivätkä liian hitaasti, näyttelijät tekevät työnsä luontevasti ja uskottavasti, ja niin pää- kuin sivuhenkilötkin tuntuvat pääosin miellyttävän moniulotteisilta hahmoilta. Usein tv-sarjojen ja elokuvien papit esitetään ennen kaikkea ammattiroolinsa kautta, mutta tässä myös kirkonmiehet näytetään todellisina ihmisinä, jotka eivät ole pelkästään hyviä tai pahoja vaan erehtyväisiä ja puutteellisia ihmisiä siinä missä kaikki muutkin. Ja harvoinpa muuten törmää sarjoihin, joissa kaikki päähenkilöt herättäisivät näin suuria sympatioita! Toki sarjan viehätystä omalla kohdallani lisää selvästi itseäni niin paljon kiinnostava aihe, mutta uskoisin silti, että tästä sarjasta voisi nauttia moni sellainenkin, jolle uskontoon liittyvät kysymykset itsessään eivät näyttäydy niin kiinnostavina. Eihän usko sitä paitsi ole muusta maailmasta ja ihmiselämästä irrallinen asia vaan kiinteä osa kulttuuriamme ja myös monen henkilökohtaista elämänkatsomusta, joten uskonasioista puhuttaessa lipsahdetaan luonnollisesti hyvin helposti ihan jokaista koskettaviin peruskysymyksiin.

Sarjan kaikki kolme tuotantokautta esitetään tämän syksyn aikana Yle Teemalla, ja kaikki tähänastiset jaksot on edelleen katsottavissa netin kautta Yle Areenassa - kiva juttu meille, jotka kuulimme sarjasta vähän jälkijunassa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti