sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Henri Cartier-Bresson Ateneumissa

Helsingin reissulla piti tappaa aikaa ennen ystävien tapaamista, joten päädyin Ateneumiin katsomaan ranskalaisen valokuvaajan Henri Cartier-Bressonin (1908-2004) näyttelyä. Kannatti, sillä kuvat olivat todella mielenkiintoisia ja herättivät paljon tunteita ja ajatuksia. En voi väittää olevani minkäänlainen valokuvauksen tuntija, joten Cartier-Bresson oli kuuluisuudestaan huolimatta minulle uusi tuttavuus. Hän matkusti vuosikymmenten ajan ympäri maailmaa ja taltioi valokuviksi historian niin historian käännekohtia kuin ohikiitäviä hetkiä tavallisten ihmisten elämästä. Ateneumin näyttelyssä on esillä lähes 300 kuvaa taiteilijan pitkän uran ajalta, ja lisäksi arkistomateriaalia ja elävää kuvaa. Opasteiden mukaan Cartier-Bressonille valokuvaus oli keino kertoa tarinoita elämästä ja vangita kuvaan merkityksellisiä, yllätyksellisiä ja ratkaisevia hetkiä. Ajoituksen tarkkuus ja kuvaajan taiteellinen näkemys ovatkin selvästi nähtävillä kuvissa, joista monet herättivät ainakin meikäläisessä kovastikin tunteita, liikutusta ja myötätuntoa ennen kaikkea. 

Näyttely tuntui myös kiehtovalta aikamatkalta menneille vuosikymmenille sellaisina, kuin ne eri puolilla maailmaa näyttäytyivät. Esillä on kuvia esimerkiksi Amerikasta, Kiinasta, Intiasta, Neuvostoliitosta, Meksikosta ja eri puolilta Eurooppaa, ja lisäksi muotokuvia niin tunnetuista kuin tuntemattomista ihmisistä. Vähän vaikka mitä jännittävää siis, ja vaikka historiallisten tapahtumien ja paikkojen dokumentointi tai julkkismuotokuvat eivät kiinnostaisi, niin kyllä näitä katselee ihan mielellään pelkästään upean toteutuksen ansiosta. 





Cartier-Bressonin valokuvia siis Ateneumin taidemuseossa tammikuun loppuun asti, suosittelen lämpimästi! :) 

2 kommenttia:

  1. Cartier-Bresson on ehdottomasti yksi valokuvaajaidoleistani. Onneksi näin hänen kuviaan Kuopiossa VB-valokuvakeskuksessa jokunen vuosi sitten.

    VastaaPoista