torstai 7. heinäkuuta 2016

Matkalla Suomessa: Mustion linna

Pienestä pitäen olen automatkaillut kesäisin paljon vanhempieni kanssa, mutta vasta viime vuosina olen toden teolla oppinut arvostamaan kotimaanmatkailua ja tajunnut, että Suomestakin löytyy paljon kiinnostavia paikkoja, historiaa ja kulttuuria - aina ei siis todellakaan tarvitse lähteä ulkomaille asti (vaikka toki sekin on ihanaa ja eri tavalla avartavaa). Nykyään teen mielelläni niin yksin kuin läheisten kanssa pieniä ja isompia retkiä erilaisiin kotimaan kohteisiin. Viime viikolla matkattiin isäpapan kanssa melko pitkien mutkien kautta Tampereelta Turkuun ja takaisin, ja piipahdettiin monissa minulle aivan uusissa paikoissa. Yksi pysähdyspaikka oli läntisellä Uudellamaalla (taipuuko se oikeasti noin?) sijaitseva Mustion linna - tai lähinnä linnan upea puisto, sillä tiukan aikataulun vuoksi päätimme jättää sisätiloihin tutustumisen väliin. Autossa istumisen jälkeen oli muutenkin ihanaa vain kierrellä rauhassa tutustumassa kartanoa ympäröivään puistoon, joka on ehdottomasti hienoimpia mitä olen Suomessa nähnyt.



Mustion linna on vuosina 1783-1792 rakennettu kartano, joka on Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus. Tyylisuunnaltaan se edustaa siirtymäkautta rokokoosta uusklassismiin. Nykypäivänä kartanossa ja sen pihapiirissä on museon lisäksi majoitus- sekä kokoustiloja ja ravintola (ja näyttipä olevan myös kesäteatteria tarjolla). Voisin kuvitella, että aika miellyttävä miljöö yöpyä matkan varrella tai viettää pieni rentouttava lepoloma! Melkein alkoi harmittaa, että olimme matkalla Turkuun, eikä suunnitelmissa ollut yöpyä matkan varrella tällä kertaa. 



Kartanoa ympäröi tosiaan upea puisto, joka on alun perin rakennettu barokkityyliin 1700-luvulla mutta muutettu englantilaistyyliseksi puistoksi 1800-luvun lopulla. Puistossa on monenlaisia kiinnostavia ja herttaisia yksityiskohtia, kuten patsaita, huvimajoja, siltoja, lummepolku sekä tietysti upeita suuria puita. Aivan puiston ja linnan läheisyydessä on myös Mustion ruukkikylä, jonka historia ulottuu aina 1500-luvulle asti. Itse en ole kovin innokkaasti Suomen kartanoita kierrellyt (muistan sen olleen aikamoista pakkopullaa joskus lapsena), eikä nytkään varsinaisesti harmittanut, että linnan sisätilat jäivät katsastamatta. Vielä en nimittäin ole siinä pisteessä, että jaksaisin hirveästi innostua vanhojen (tyylikkäidenkään) huonekalujen ihmettelemisestä - sitä paitsi ehkä niitä on tullut nähtyä erinäisillä reissuilla jo ihan riittävästi. Kauniit puistot ja puutarhat sen sijaan ihastuttavat kovastikin, ja Mustion linnan puistossa olisi voinut hengailla vaikka koko päivän, jos sellaiseen ylellisyyteen olisi ollut aikaa. Piknikit jäivät toiseen kertaan, mutta onneksi ehdimme kuitenkin tehdä perusteellisen kierroksen puistossa ja sadekuuron yllättäessä viettää lepohetken kartanon sivurakennuksen kahvilassa. 



Nyt parin kotona Tampereella vietetyn päivän jälkeen matka jatkuu taas kohti uusia kohteita ja sitten pohjoisen kotia. On tämä reissaaminen ja kulttuurista nauttiminen vaan rentouttavaa puuhaa! Eikä edes kesäsateet pahemmin haittaa - itse asiassa sadepäivinä on ihan parasta esimerkiksi kierrellä museoita... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti