torstai 5. tammikuuta 2017

Uuden vuoden kulttuurilupaukset

Uusi vuosi alkoi, ja sen myötä moni on varmaankin tuttuun tapaan päättänyt tehdä jos jonkinlaisia enemmän tai vähemmän realistisia muutoksia elämässään. Perinteisesti uudenvuodenlupaukset tuntuvat liittyvän terveellisiin elämäntapoihin, joita jaksetaan noudattaa hyvällä tuurilla ehkä helmikuulle asti. Itse en sellaista harrasta: tiedän kyllä, ettei ainakaan omalla kohdallani toimi se, että yrittää kertarysäyksellä muuttaa koko elämänsä terveellisemmäksi. Sen sijaan pienet, maltilliset muutokset vakiintuvat helpommin pysyviksi tavoiksi, mikä pätee toki muuhunkin kuin vain terveellisiin elämäntapoihin. Oikeastaan en pidä sanasta uudenvuodenlupaus - ehkä minulla on niin huono itsekuri, että mieluummin listailen tavoitteita ja toiveita tulevalle vuodelle. Tällä kertaa muutamat tavoitteistani liittyvät taide- ja kulttuuriharrastuksiini, ja niistä päätin hieman kertoa täällä.

Vuonna 2017 haluan:

1. Lukea vähintään kaksi romaania kuussa. Onneksi olen mukana lukupiirissä, jonka kanssa tapaamme kerran kuussa ja keskustelemme yhdestä romaanista, mutta yksi romaani kuussa on kaltaiselleni (valitettavasti) entiselle himolukijalle varsin vähän, joten päätin hieman nostaa tavoitetta. Luen kyllä koko ajan jotain, mutta toisinaan enimmäkseen tietokirjoja - kiinnostavia sellaisia tuntuu olevan paljon helpompi löytää kuin hyviä romaaneja! Tavoitteena on siis myös seurata kirjallisuuskeskustelua esimerkiksi täällä blogimaailmassa enemmän ja kerätä itselle listaa kirjoista, jotka haluan lukea. 

2. Soittaa pianoa vähintään tunnin viikossa. Olen harrastanut pianonsoittoa suurimman osan elämästäni, mutta viime vuosina soittaminen on ollut melko satunnaista puuhastelua, vaikka minulta löytyy varsin hyvä digipiano kotoa. Joskus intoudun soittamaan enemmän, mutta joskus saattaa kulua viikkojakin, etten koske pianoon kuin pölyjä pyyhkiessä. Ei liene yllätys, että tämän myötä taidotkin ovat rapistuneet. Se tietysti harmittaa, sillä pidän pianonsoitosta kovasti, se on todella rentouttavaa puuhaa, jossa arkiset murheet unohtuvat tehokkaasti muutamassa minuutissa. Soittamisen kaltainen keskittymistä ja läsnäoloa vaativa puuha on myös mitä tehokkainta mindfulness-harjoittelua :) 

3. Käydä useammin elokuvissa. Kuten pianonsoittokin, leffassa käyminen on ollut viime aikoina vähän kausittaista, ja loppusyksystä se valitettavasti unohtui lähes täysin - jälleen kerran siitä huolimatta, että rakastan sitä fiilistä, kun voi sulkea kaiken arkisen touhotuksen leffateatterin ulkopuolelle ja keskittyä ainoastaan tarinaan. Onneksi sain leffalippuja joululahjaksi, joten nyt on suorastaan pakko mennä. Ensin täytynee perehtyä talven ja kevään elokuvatarjontaan, josta olen toistaiseksi vielä melko pihalla...

4. Käydä kesäteatterissa. Ihan vain siksi, etten ole koskaan käynyt, vaikka muuten teatterissa tulee käytyä yleensä useita kertoja vuodessa. Aikamoinen aukko sivistyksessä!

5. Opetella lukemaan sarjakuvia. En oikein tiedä itsekään, miksi en ole lukenut sarjakuvia juuri lainkaan, paitsi jotain Aku Ankkaa ja Asterixia lapsena (niistä tosin kyllä pidin). Periaatteessahan idea on mitä loistavin, yhdistää kuvataidetta ja sanallista tarinankerrontaa, mutta jostain syystä olen pitkään ollut vähän ennakkoluuloinen sarjakuvia kohtaan - mahdollisesti siksi, että aikoinani altistuin kaveripiirissä vähän liikaa mangaintoilulle, josta en itse tajunnut mitään :D Hieman hävettää nyt jälkeenpäin, sillä onhan sarjakuvataidettakin hyvin moneen lähtöön, ja tänä vuonna aion tutustua myös tähän taidemuotoon.

6. Kokeilla teatteriharrastusta. Kiinnostusta on ollut jo ties kuinka kauan, mutta vasta nyt uskaltauduin ilmoittautumaan työväenopiston teatterikurssille. Jännittää, kun ei kovinkaan tarkkaa tiedä mitä tuleman pitää, mutta varmasti ainakin mielenkiintoisia kokemuksia ja omalta mukavuusalueelta poistumista. Olen usein miettinyt, että teatteri voisi olla hyvä harrastus kaltaiselleni jäykälle tosikolle, jonka olisi lopultakin aika oppia ottamaan vähän rennommin, heittäytymään ja nauramaan itselleni. 

Näiden lisäksi aion toki myös jatkossa käydä taidenäyttelyissä, museoissa ja musiikkitapahtumissa, minne nyt ikinä päätyykään, ja toiveena olisi mahduttaa joka ikiseen päivään jotain luovaa tekemistä tai ainakin toisten tekemästä taiteesta nauttimista.

Millaisia kulttuurielämyksiä te toivotte tältä vuodelta? Löytyisikö suosituksia vaikkapa kirjojen tai elokuvien suhteen? :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti